June 14, 2008

Eclipse mi Netbeans mi?



JTPD forumlarında bir soru üzerine yazdığım yorumumu burada da tekrarlamak istiyorum:
IDE'leri sabaha kadar tartışsak yine sonuca varamayız ama ben kendi adıma Eclipseciyim diyebilirim.
NetBeans'ın grafiksel arayüz programlama açısından büyük bir artısı olduğu gerçek. Yani içinde başarı bir GUI editörü(Matiesse) geliyor. Bunun dışında indirme büyüklüğünün Eclipse'e göre küçük olması bir artısı. Ayrıca birçok şey Netbeans içinde basit sürümleri de olsa hazır bir şekilde geliyor. Bu da kullanıcılar açısında rahatlık getiriyor.
Eclipse'in ise Netbeans'den parasız GUI editörü dışında eksiği yok fazlası var. [Güncelleme: (15.12.2010) Eclipse için artık çok güçlü bir grafiksel kullanıcı arayüzü düzenleyicisi var. Google'un satın aldığı Instantiations firmasının Eclipse için geliştirdiği bu güçlü düzenleyiciler artık bedava.] Yani her işi yapabileceğiniz bir plugin mutlaka mevcuttur. Bu bazıları için sorun olabilir. Yani plugin ara bul yükle Eclipse'de bir bütünlük olmadığı hissini verebilir ama aslında Eclipse gerçek bir bütünleşik platform.
Madde madde karşılaştırma yerine çok önemli iki önemli şey var. Birincisi toplulukları; Eclipse'in gerçekten hatırı sayılır bir topluluğu var. Ayrıca Eclipse IBM tarafından başlatılmış olsa da şu anda kar amacı gütmeyen Eclipse Vakfı tarafından yönlendiriliyor. Bu nokta da dikkat edilmesi gereken şey birçok büyük firmanın IDE ve benzeri yazılımlarını Eclipse tabanlı olarak geliştirmeye başlamaları. Başta IBM olmak üzere Oracle, CodeGear, Windriver gibi kendi dalında çok önemli firmalar Eclipse tabanlı yazılım geliştiriyorlar ve Eclipse'e destek veriyorlar. Netbeans bu anlamda Sun'nın desteği olmasına rağmen bu kadar büyük bir kullanımı yok.
İkinci önemli nokta, Eclipse pluginlerini yönetmek için OSGi çerçevesini kullanıyor. BU çerçeve gerçekten çok önemli. Kimileri için "Java Operating System" olarak adlandırılan bu çerçeve sayesinde Eclipse çok güçlü bir plugin yapısı sunabiliyor. Deneyimli Java kullanıcılarına OSGi çerçevesine bakmalarını öneririm. Buraya yazıyorum ileride OSGi'yı çok duyacağız ve Java dünyasında gittikçe güçlenen yerini hissedeceğiz.

No comments: