July 25, 2007

Eclipse 3.3 ile Merhaba Java Dünyası

Bu yazıda, Eclipse kullanarak basit bir Java uygulaması nasıl geliştirilebileceği hakkında bildiklerimi paylaşacağım.

Ama önce Eclipse hakkında kısa bir bilgi vereyim. Eclipse, 2001 yılında IBM tarafından geliştirilmeye başlanmış bir tümleşik geliştirme ortamıdır. IBM daha sonra bu yazılımı Eclipse Vakfı'na bağışlamış ve açık kaynak kodlu bir yazılım halini almıştır. Şu an birçok yazılım devi tarafından desteklenen Eclipse, Haziran 2007'de 3.3 sürümü çıkarmıştır.

Eclipse şu anda Java geliştirmek için en çok kullanılan ortamlardan biridir. Başarısının altındaki en büyük nedenlerden biri, eklenti mimari yapısı sayesinde Eclipse'i genişletmenin inanılmaz
kolay olmasıdır. Bu sayede sadece Java değil, uygun eklentiler ile C/C++, Python, Javascript gibi dillerde geliştirme yapmak da mümkün olmaktadır. Eclipse ekosistemi şu anda ticari ya da açık kaynak kodlu pek çok eklenti içermektedir. Bu eklentilerin belli başlı 21 tanesi Eclipse 3.3 sürümü ile aynı zamanda yayınlanan Europa eş zamanlı sürümünde yer almaktadır. (Europa içerdiği projeler hakkında başka bir yazı yazmayı düşünüyorum)

Bu kadar bilgi yeter birazda iş yapalım. Öncelikle www.eclipse.org/downloads sayfasından "Eclipse IDE for Java Developers" indirmeniz gerekiyor. Tabii Java'yı kurmanız gerektiğini söylememe gerek yok sanırım:) Eclipse'in bu sürümü için en az Java 1.5 yüklü olması tavsiye ediliyor.

Eclipse'in kurulumu çok kolay indirdiğiniz zip dosyasını bir dizine açıyorsunuz ve Eclipse kurulmuş oluyor:) Zipi açtığınız dizindeki Eclipse.exe'yi çalıştırmanız yeterli. (tabii windows için)

Eclipse açılışında sizden bir çalışma alanı (workspace) dizini soracaktır. Eclipse bu alanı projelerinizi ve ayarlarınızı saklamak için kullanacaktır. Herhangi bir dizin girin. Ve Eclipse'in her açılışında bu dizini sormasını istemiyorsanız "Use this as the default and dont ask again" seçeneğini işaretleyin.

Çalışma alanını ilk kez kullanıyorsanız, Eclipse sizi "Hoşgeldiniz" görünümü ile karşılar. Burada Eclipse ve yüklü eklentileri ile ilgili genel bilgilere, yardım sayfalarına, eğitim dokümanalarına ulaşabilirsiniz. Bu görünümü sol üste "Welcome" başlığının yanındaki çarpı ile kapayabiliyoruz. Böyle Java perspektifini görebiliyoruz. Burada kısaca Eclipse'deki perspektif olayından bahsedeyim. Eclipse, görünümlerin yerleşimi ve hatta bazı menülerin,vb. yerleşimini perspektifler kullanarak yönetmektedir. Biz Java perspektifini ve hata ayıklama yapmak için "Debug" perspektifini kullanacağız. Kendi yerleşimlerinizi yapıp, perspektif olarak kaydedebilirsiniz. (Başka bir yazı konusu daha)


Şimdi bir Java projesi yaratmamız gerekiyor. Bunun için ya "File" menüsünden ya da soldaki "Package Explorer" görünümünde sağ tıklayarak New->Project seçip çıkan sihirbazlar arasından "Java Project" seçmemiz gerekiyor. Çıkan ekranda bir proje adı girmemiz gerekiyor. Diğer ekrandaki ayarlar arasında projenin kullanacağı Java Sanal Makinası seçimi, projenin kaynak ve sınıf dosyalarının ayrı ayrı dizinlerde mi yoksa aynı dizinde olması gibi ayarlar mevcut. Ayarlarla oynamadan "Finish" yapabileceğimiz gibi "Next" ile kullanacağımız kütüphaneleri ekleyebileceğimiz ekranlara ulaşabiliriz. Biz kısayoldan "Finish" tıklıyoruz.


"deneme" isimli projemiz yaratılınca soldaki "Package Explorer" görünümünde gözükecektir. Projeye yeni bir sınıf eklemek için, bu görünümden projeye sağ tıklayıp New->Class seçmeliyiz. Burada bir sınıf ismi girmemiz gerekiyor. Ayrıca bir de paket ismi vermekte yarar var. (java pratikleri açısından paket ismi vermek iyidir) Paket ismi olarak "tr.eclipse.deneme", sınıf ismi olarak "Merhaba" giriyoruz. Bir de main metodu bizim için yaratması için ilgili seçeneği seçiyoruz. Bu ekranda sınıfın super sınıfını ve/veya gerçeklediği arayüzleri de seçebiliyoruz. Bunları burada yapınca Eclipse sınıfı yaratırken gerçeklenmesi gereken metodlarıda bizim için sınıfımıza ekleyecektir. Ama bu ekranda bu seçenekleri kullanmazsanız da üzülmeyin Eclipse'e bu metodları daha sonrada ekletebilirsiniz. (Başka bir yazı konusu daha:))

"Finish" diyip sınıfımızı yaratınca Eclipse ekranında Merhaba sınıfımız açılacaktır. Burada main metoduzu içindeki TODO satırını silip yerine "Merhaba Dünya" yazacak satırımızı ekleyelim. Ama bunun içinde Eclipse kısayolunu kullanalım; "sysout" yazıp CTRL+space basınca Eclipse bizim için bunu "System.out.println(""); " şeklinde tamamlayacaktır. Bu Eclipse'de bulunan kod şablonlarının kullanıma bir örnektir. (Başka bir yazı konusu) Satırın içine "Merhaba Dünya" yazalım. Böylece sınıfımız çalışmaya hazırdır.

Çalıştırmak için sınıfın üzerine sağ tıkladığımızda çıkan menüde "Run As->Java Application" seçiyoruz. Ve sonucu "console" görünümünde görüyoruz. Hata ayıklamak (debug) yapmak için ise "Debug As->Java Application" seçmeliyiz. (Eclipse ile hata ayıklamada başka bir yazı konusu)

Ve sonunda başardık. Yazı tahminimden uzun oldu çünkü basit bir merhaba dünya uygulamasından öte Eclipse'in güzel özelliklerinlerinin bazılarına kısaca değinmek istedim. Çünkü Eclipse'i gerçekten çok kullanışlı buluyorum ve bütün Java geliştiricilerinin kullanması gerektiğini düşünüyorum. Yazı içerisinde başka yazı konusu olarak not aldığım noktalar hakkında başka yazılar da eklemeyi düşünüyorum. Bu yüzden arada bir bu sayfayı kontrol etmenizi ya da RSS beslemelerine üye olmanızı tavsiye ederim.

Tankut

1 comment:

Web Tasarım said...

Sorry my english firstly, i read well but i cant write :), So its useful post for me and i bookmarked your blog.

warez indir, oyun indir, dizi indir, program indir, photoshop indir

web tasarım

fotokopi, dijital cikis, ozalit, kirtasiye

sesli chat